Egyre több magyar weboldalt törnek fel a hackerek – így védekezz ellenük!

A magyar cégek villámgyorsan tértek át a digitális működésre, aminek egyszerre vannak pozitív és negatív következményei is. A folyamatos fejlődés mindenképpen üdvözlendő, de minél több vállalkozás vagy magánszemély szervezi meg online jelenlétét, annál több kibertámadásnak és veszélynek vannak kitéve. Mutatjuk, hogyan előzd meg a bajt és tedd biztonságosság weboldalad néhány egyszerű lépésben!

A jelenlegi pandémiás helyzet bár megkövetelte a digitális fejlődést, sokan mégis próbáltak olcsóbb és azonnali eszközöket keresni a hosszútávon is biztonságos megoldások helyett. Az ingyenes tárhelyszolgáltatók nem biztosítanak ingyenes weboldalvédelmet, ezért rengeteg fontos, bizalmas adat és fájl kerülhet illetéktelen kezekbe. A weboldaltámadások hátterében legtöbbször egy automatizált robot áll, amely először csak megvizsgálja a holnap gyengeségeit, majd feltöri a tárhelyt, és onnantól kezdve hozzáfér webhelybe épített kódokhoz is.


A feltörés pedig nem csak a tárhelyre feltöltött adatokra veszélyes, hanem az üzletedre is. Egy vírusos, feltört oldal negatív reklám a cég számára. Rosszabb esetben a böngésző letilthatja, így a keresésekben sem tud megjelenni, ami az ügyfelek elvesztéséhez vezethet. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, érdemes komolyan venni a weboldalad biztonságát.

Ismerd fel minél hamarabb a támadás jeleit!

A legjobb megoldás, ha megelőzöd a támadásokat, azonban, ha nem tudtad még megerősíteni a weboldalad védelmét, akkor érdemes nyitott szemmel járnod. Ugyanis, minél tovább vannak jelen a hackerek az oldaladon, annál többet tudnak ártani.

A leggyakoribb jele annak, hogy feltörték az oldalt, a megjelenő kéretlen tartalom. Bizonyára már Te is találkoztál olyan webhellyel, ahol témához nem kapcsolódó reklámok, kattintásra ösztönző felhívások jelentek meg. Ezzel a megoldással leginkább a weboldaladra látogatók kerülnek veszélybe, így, ha teheted naponta egyszer nézd át az oldaladat olvasói szemmel, hogy mindent rendben találsz-e.

Ha az oldalad mögött adatbázis található, akkor érdemes figyelned arra, hogy milyen emailek kerülnek kiküldésre a domain-ed felhasználásával. Ez azért veszélyes, mert rengeteg feliratkozót és ügyfelet veszíthetsz, ha spam üzeneteket kapnak a nevedben. Ennek az észrevétele már nehezebb, ugyanis ez a tevékenység a háttérben történik és legtöbbször észrevétlen marad. Ha ilyet észlelsz, érdemes mielőbb szakemberhez fordulni segítségért.

Ne engedd, hogy ki-be járkáljanak a hackerek az oldaladon!

Akár üzleti, akár privát céllal működteted a weboldalad, fontos törődni a biztonságod kiépítésével. Habár, a megbízható védelemnek ára van, érdemes sorra venni a következményeket is. Egy esetleges támadás több kiadást és veszteséget hoz magával, mint a biztonságba fektetett összeg.

 

Ha ingyenes tárhelyszolgáltatód van, akkor számodra lehetőség van különböző bővítményeket használni. Önmagában a sablonok nem tartalmaznak védelmet nyújtó megoldásokat, egy biztonság bővítmény sokat tesz hozzá a weboldalad megmentéséhez. Ezeknek a kezelése egyszerű, ugyanakkor, ha a biztosra szeretnél menni, mindig érdemesebb szakemberhez fordulni. Nem szégyen segítséget kérni, főleg, ha az adataid múlnak rajta.

Ha üzleti célú oldalad van, mindenképp szánj a biztonságra időt, energiát és pénzt. Egy adatbázissal a háttérben, ahol rendeléseket adnak le naponta kellemetlen, ha egytől-egyig le kell törölnöd az oldalt egy támadás miatt. A havidíjas tárhelyszolgáltatók megfelelő védelmet biztosítanak, és nem okozhat álmatlan éjszakákat a kibertámadás.

Ha ez nincs meg, és nem fordítasz rá figyelmet, akkor akár többszázezer, többmillió forintos kár is érhet. Hiszen előfordulhat, hogy az összes tárolt adatot elveszíted, és egy teljesen új weboldalt kell beindítanod a nulláról. Ilyenkor jön a felismerés, hogy: ugye milyen jó lett volna egy biztonsági szakemberrel átnézetni, mielőtt megtörtént a baj?

Bár a védelmi szolgáltatások nem teljesen ingyenesek, mégis érdemes befektetni, hiszen a helyreállítás rengeteg pénzt és időt emészt fel, így összességében sokkal jobban jársz az előzetes felméréssel és optimalizálással. Ne kockáztass, ügyelj a biztonságodra, és aludj nyugodtan!

Shopping Cart