3+1 tipp a szupergyors internetért

Mindannyian szembesültünk már legalább egyszer napjaink egyik égető problémájával: a lassú, akadozó internetkapcsolattal. Ilyenkor rendszerint a szolgáltatót okoljuk a hibáért, telefonálunk, szakértő segítségét kérjük, és néha akár napokig is eltart, mire helyreáll a kapcsolat, és zavartalanul élhetjük tovább a mindennapjainkat. A szakértők viszont sokszor futnak bele olyan, gyakran ismétlődő problémákba, amik egy kis odafigyeléssel megoldhatók lennének. Ezért ebben a cikkben összegyűjtöttük jótanácsainkat, amit érdemes megfogadni, hogy egy percre se maradjanak gyors internet nélkül!

Lehetőleg ne a legvastagabb fal mellé kerüljön a router

A lassú WiFi gyakran a router (jelelosztó készülék) lakáson belüli rossz elhelyezésére vezethető vissza. Mivel a kábelek, vezetékek rendszerint a fal mellett futnak, a router sok esetben a sarokba kerül. Így szó szerint falakba ütközik, és a jel továbbítása nehézkessé válik. Előfordulhat, hogy a másik szobában már csak a töredéke mérhető a sebességnek. Az otthoni routerek szabvány szerint működnek annak érdekében, hogy megóvják a felhasználók egészségét a káros sugárzástól. Emiatt ezek az eszközök nem képesek több falon áthatolni, hiszen, ha ennél erősebb lenne a jel, akkor az már egészségügyi kockázatot jelentene. A falak vastagsága tehát nagyban befolyásolhatja a jelerősséget. Fontos különbségek vannak a lakások és a családi házak között is, a társasházak esetében gyakran előfordul, hogy a szomszéd erős WiFi sugárzása a saját jelerősségünk gyengüléséhez vezet.

1. Megoldási tipp

A Flynetnél azt javasoljuk, hogy a WiFi router legcélravezetőbb elhelyezése az otthonunk egy olyan pontja, amit maximum 1-1 fal veszi körbe minden oldalról. Nagyobb házak esetében érdemes lehet több wifi hozzáférési pont használata (kábelesen összekötve a hozzáférési pontokat), vagy egy powerline adapter beszerzése, amellyel elektromos hálózaton, konnektorba dugva lehet több pontra eljuttatni a jelet. Ezenkívül érdemes szakértői segítséget kérni, ahol az alaprajz figyelembevételével gondoskodnak a zavartalan internet-kapcsolat kialakításáról.

Okos TV, Netflix, PlayStation – figyeljünk a túlterhelésre!

A másik legtöbbször előkerülő probléma inkább technikai jellegű. Sokszor tapasztaljuk, hogy egy gyengébb routernek kell kiszolgálnia egy egész háztartást, többek között okostelefonokat, okos TV-t, laptopot és tabletet is. Ha ezeket az eszközöket egyszerre használják, természetes, hogy csökken a sávszélesség és lelassul a kapcsolat. Ilyen esetben olyan erősebb routerek szükségesek, amivel több otthoni felhasználó internet igényei is kielégíthetők.  Vannak a piacon olyan, nagy teherbírású otthoni routerek is, amelyek képesek kiszolgálni a nagyobb igénybevételt is. Nagyobb házak és terhelés esetén érdemes szakembert hívni, aki megtervezi a rendszert és kisirodai, ipari eszközzel valósítja meg a WIFI hálózatot.

2. Megoldási tipp

Bizonyos eszközöket érdemes folyamatosan kábelesen csatlakoztatni. Például, az okos TV vagy az asztali számítógép kábeles megoldással már nem terheli a WiFi frekvenciáját, emellett a stabilabb kapcsolatnak köszönhetően a nagy felbontású videók, játékok is szebb, nagyobb felbontású képet eredményezhetnek és nem lesz „laggolás”, szaggatás.

Sebességmérés: kábelen minden sokkal gyorsabb!

A lassú internet egyik gyakori oka az, hogy wifin a router nem képes továbbítani a jelet, mert gyengébb a sebesség és kapcsolat a kábelen elérhető sávszélességhez képest. Fontos tisztázni, hogy az a sebesség, ami kábelen elérhető, WiFi-n keresztül nem hozzáférhető. Amíg kábelen akár 1000 Mbit/s is átvihető otthoni környezetben, addig egy hagyományos router rendszerint ennek töredékét, csupán 20-30 Mbit/s-ot ad át, ami aztán még tovább osztódik az arra kapcsolódott és csatlakoztatott eszközökön.

Frissítsük fel a régi eszközöket!

Szintén többször tapasztaljuk, hogy a WiFi-hez olyan eszközök kapcsolódnak, amelyek nem kompatibilisek az új technológiával, így érdemes ezeket is ellenőrizni. Gyakran a számítógép kevés memóriája, vagy a túlterhelt processzor vezet ahhoz, hogy lassúnak tapasztaljuk az internetet, működést. Ilyen esetben nem a router, vagy az internet szolgáltatónál jelentkezik hiba, hanem az eszköz nem képes feldolgozni a parancsokat.

3. Megoldási tipp

A gépek frissítéséhez javasolt szakértői segítséget igénybe venni, hiszen az eszközök szervízelését nem érdemes otthon elvégezni. Egy új SSD meghajtó, valamint egy frissítés is sokat javíthat az eszköz sebességén, működésén.

Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

Mielőtt szakemberhez fordulnánk győződjünk meg arról, hogy saját magunk meg tudjuk-e oldani a problémát. Sok esetben pár perc alatt kiküszöbölhetők ezek a hibák.

Mire kell figyelni?

Először kezdjünk az újraindítással, mivel az a tapasztalatunk, hogy egy ilyen tevékenység gyakran visszahozza az „elszállt” internetet. Ne csak a számítógépet, de az összes eszközt (router, szolgáltató eszköze) indítsuk újra.

A következő lépésként egy kábeles számítógéppel a routerhez csatlakozva indítsunk el egy sebességmérést. A www.speedtest.net  felületén tesztelhető, hogy éppen milyen sebességben fér hozzá az eszköz az internethez. Amennyiben a sávszélesség rendben van, úgy nem a bejövő internettel van probléma.

Javasoljuk, hogy hibabejelentés előtt a csatlakozott eszközök ellenőrzése is megtörténjen, hiszen előfordulhat, hogy terhelt a frekvencia, más eszköz kihasználja az Internet sávszélességét.

+1 Megoldási tipp

A piacon már elérhetők olyan routerek is, amelyek képesek az internet sávszélességének felosztására. Ez azért hasznos, mert nem terheli túl egyik felhasználó sem a WiFi-t, hanem minden eszköz egyenlő arányban férhet hozzá az internethez. Így nincs több akadozás, ha valaki éppen letölt.

Ennek egy olyan változata is lehetséges, ahol nem azonos arányban kerül felosztásra a sávszélesség, így például az otthon dolgozó szülő is maximálisan ki tudja használni a sávszélességét miközben a gyermek HD-ben élvezheti a kedvenc játékát.

Ezeknek az alkalmazásával nem csak a mi munkánk könnyíthető meg, hanem egyszerű és gyors támogatást biztosítanak a stabil kapcsolat érdekében. A tippek segítséget nyújtanak ahhoz, hogy minden pillanatban szupergyors internetet biztosíthassunk szakmai beavatkozás nélkül.

Shopping Cart